Professzionális lovaspályák

Matte1ArenaTexTalajkeverék

A OTTO professzionális lovaspályák három fő szerkezeti részből állnak:
 1. OTTO speciális taposóréteg
 2. OTTO perforált gumiszőnyeg
 3. Vízelvezető stabilizált alépítmény

OTTO speciális taposóréteg tulajdonságai :

 • OTTO ArenaTex | "Kentucky 2010-mix"

arena-tex 400

Az OTTO speciális taposóréteg különleges tulajdonsága, hogy egyszerre tömör, vízáteresztő, vízmegtartó és lépés biztos, nem csúszós és nem mély járófelületet biztosít. Az egyes projektek esetében egyedi igényeknek megfelelően állítjuk össze a taposóréteg összetételét. Igény esetén ingyenesen vállaljuk a helyi homok bevizsgálását és szakvélemény készítését, hogy az adott rendelkezésre álló homok milyen mértékben felel meg a követelményeknek.
Cégünk nagy igénybevételű professzionális versenypályák építése esetén, az OTTO cég által összeállított receptúra alapján keverőgéppel homogénné kevert taposóréteget állít elő.

 • Minőség

A talajkeverék minősége függ a homokkeverék és az adalékanyag minőségétől, a keverés módjától, valamint a talaj folyamatos szakszerű ápolásától. Az OTTO cég által kifejlesztett adalékanyag több tízéves szakmai tapasztalaton alapuló fejlesztés során került kialakításra. A gyártás során az állandó első osztályú minőséget a belső minőségbiztosítási szabványok és a rendszeres TÜV ellenőrzés garantálja.

TÜV bizonylat: Taposóréteg összetevők

 • Hosszú élettartam

Az OTTO-ArenaTEX adalékanyag nagy előnye, hogy nem korhad, rothad ezáltal hosszú élettartalmú. Azzal, hogy nem lép reakcióba a talajjal, a trágyával és a vízzel elkerülhető a baktériumok talajban való megtelepedése.
Taposó réteg 0% lejtéssel
Az OTTO perforált gumilemezekre terített speciális OTTO taposóréteget teljesen vízszintes felszínnel javasolt építeni. A talaj a vizet nem a felszínén vezeti el, ezáltal növelve a talajeróziót, hanem még a tömörré hengerelt ugrópálya esetében is, az adalékanyag mikro szálainak köszönhetően, a fölösleges vizet átvezetik a ~10cm vastag taposó rétegen a szivárgó rendszerbe.

 • Víztárolás

A taposó réteg adalékanyaga tartalmaz vízmegtartó részeket, ezáltal a talaj nem csak a homoknak köszönhetően tartja meg a nedvességet, hanem az adalékanyag is jelentős szerepet kap a vízmegtartásban. 1 kg OTTO-ArenaTex adalékanyag ~0,5 literrel növeli meg a talaj vízmegtartó képességét, ezáltal akár +2 liter vizet is tud tárolni a taposóréteg, melyhez hozzáadódik az OTTO perforált gumilemezek 4 liter/m2-es víztároló képessége. Egy 30x60-as pálya esetén akár 10m3 vizet is tárol az OTTO lovardatalaj rendszer, mely jelentősen csökkenti az öntözési igényt, a vízfogyasztást és a költségeket, továbbá növeli a pálya egyenletes minőségének megőrzését.

Az OTTO perforált gumiszőnyeg specialitásai
 • Vízmegtartó és vízelvezető képesség

Hirtelen, nagymennyiségű csapadék alkalmával a lovas pályáról és a karámok talajáról történő vízelvezetésért a gumiszőnyegben kialakított perforáció gondoskodik. A gumiszőnyeg úgy van kialakítva, hogy a felület 50%-a vízmegtartó tálcaként biztosítja a taposóréteg megfelelő nedvességtartalmához szükséges vízmennyiséget. A taposóréteg pormentes marad az átlagosnál ritkább öntözés esetén is, mivel a vízmegtartó tálcákban eltárolt nedvesség (4liter/m2) alulról felszivárog a talajba.

Matte3Matte2

 

 

 

 

 

 

 • Csúszásgátlás

A speciális profilozású gumiszőnyeg növeli a taposóréteg stabilitását, a lépésbiztosságot és gátolja a lovak lábának kicsúszását, ezáltal nagyobb sebességet és szűkebb fordulást tesz lehetővé a ló és a lovas nagyobb biztonsága mellett.

talaj pata

 • Rugalmasság és ütéscsillapítás

Az OTTO perforált gumiszőnyegek speciális anyaga magas fokú rugalmasságot kölcsönöz a talajnak, ugyanakkor a gumiszőnyegek alaktartása a teljes élettartam alatt biztosított. A gumiszőnyegek a talajra érkező ló lába által keltett erőknek a 40%-át elnyelik. A nagyméretű ütéscsillapításnak köszönhetően az inak, az ízületek és a szalagok kisebb terhelésnek vannak kitéve, amely hatására a fokozott edzésmunka mellett is csökkenthető a mozgásszervi betegségek veszélye.

IMG 3141K

TÜV bizonylat: Ütéscsillapítási vizsgálat

 • TÜV – környezetvédelmi tanúsítvány

Az OTTO perforált gumiszőnyeg újrahasznosított alapanyagból készül, ezzel hozzájárulva a környezet védelméhez és a fenntartható fejlődéshez. A TÜV minőségbiztosítási rendszer keretében, az OTTO cég gyártási technológiája folyamatos ellenőrzés alatt áll. A termék minőségén túl a törvényi előírások betartása, a talaj és felszín alatti vizek technológiához kapcsolódó védelme is betartásra kerül. Ennek köszönhetően az OTTO technológia egyaránt megfelel a Német Szövetségi Talajvédelmi Szabályozás követelményeinek, és a Bajor Vízügyi Állami Hivatal előírásainak.

TÜV bizonylat: Környezetvédelmi tanusítvány

 • Hőtágulás kiegyenlítése

Minden agyag – és különösen a műanyagok – a hőmérsékletváltozás hatására tágulnak és összemennek. Nagy felületek esetében, mint a karámok vagy a lovas pályák talaja, az egységnyi kicsi hőmozgások is nagy alakváltozást okozhatnak. Egy nagy összefüggő felület, jól működő dilatációs rendszer nélkül a hőmozgás hatására felpúposodik és elmozdul. Ezáltal a felszín alatt üregek keletkeznek, a homok beszivárog, és a rendszer a lehűlés alkalmával már nem tudja felvenni az eredeti helyzetét, ezért idővel mindig egyre magasabbra emelkedik. Az Otto perforált gumiszőnyeget ~3 cm nagyságú dilatációs hézaggal kell lefektetni. A gumiszőnyeg anyagának nagy a testsűrűsége (1 m2 –es 4 oldalról dilatált elem súlya ~21 kg), valamint az alsó oldalán speciális struktúra van kialakítva, aminek köszönhetően a hőmozgásoknak és a mechanikai hatásoknak ellenállva csúszásmentesen fekszik az altalajon. A dilatációs hézagok tehát megakadályozzák a taposórétegen keletkező egyenetlen kitüremkedések kialakulását, így a kiegyenlített hőmozgásoknak köszönhetően az Otto perforált gumiszőnyegen át, nem fog a homok átszivárogni, amely azután a gumilemezeket egyenetlenül megemelheti.

 • Elválasztó funkció

Az OTTO gumiszőnyeg biztosítja az elválasztást a taposóréteg és az alépítmény között, amelynek két funkciója van. Egyrészt a gumilemez profilja úgy van kialakítva, hogy semmilyen az alépítményben levő kő ne tudjon a felső taposórétegbe kerülni. Másrészt megakadályozza, hogy a homok a taposórétegből a gumiszőnyeg alá szivárogjon, melynek hatására az megemelkedik. Az Otto gumiszőnyegek a speciális profilkialakításnak köszönhetően egy tiszta és tartós elválasztást jelentenek az alépítmény és a taposóréteg között.

 • Tartósság és garancia

Mostanáig az Otto perforált gumiszőnyegeket világszerte, már több ezer lovaspályánál alkalmazták, ahol a jól működő, komplex funkcionalitását és a hosszú élettartamát is bizonyította. Az Otto gumiszőnyegek működésére 20 év garanciát adunk.

Összefoglaló: OTTO perforált gumiszőnyeg specialitásai

Vízelvezető stabilizált alépítmény

A lovaspályák vízelvezetését, és a taposóréteg alaktartását az OTTO perforált gumilemezek alatt található réteges szerkezetű zúzottkő alépítmény biztosítja. A pálya méretétől függően a kiesebb pályák esetében a vízelvezetést a zúzottkő alépítmény tükrének lejtésben való kialakításával, nagyobb pályáknál pedig dréncső rendszer lefektetésével lehet biztosítani.

Az egyes projekt esetén egyedileg tervezzük meg a helyi adottságoknak megfelelő alépítményt és vízelvezető rendszert.

AlepitmenyDrencso