Hagyománykövető

 


Az építészetben is vannak örökérvényű szabályok, melyek stílus irányzatoktól és korszakoktól függetlenek. Például a Kárpát-medencében még megtalálható tradicionális népi építészet alapul véve, minden tájegységnek meg van a saját stílusa, mely évszázadok, évezredek alatt kialakult, letisztult. Mindennek jelentése, értelme és feladata volt. A régi időkben ezeket a jeleket még értették az emberek. Ma jellemzően csak azt mondják a turisták rá, hogy jaj de szép. A fiatalok pedig elfelejtik és nem tartják fontosnak a régi tudást, melyből való építkezéshez sokszor még építész sem kellett, mégis megszületett több ezer remekmű.

A mai kor építészeinek kell tudnia érezni azt, hogy a hely szelleme mit követel meg. Hol kell úgy újat alkotni, hogy közben hűek maradunk a múlt szellemiségéhez és hol, szabad a gyökerekből kiindulva, de az ég felé törve egy forradalmian újat létrehozni.

A hagyományok követése nem a régmúlt másolása, vagy a „matyóminta” felragasztása a gumicsízmára, hanem a múlt megértését követően, a régiek tudására és szellemiségre építkező kortárs gondolkodó jövőbe látó alkotás. A hagyományokra épített jelen, képviseli majd a jövőnket!

 

szöveg:Tasnádi Gábor építészmérnök