Díjak

MAGYAR KERTÉPÍTŐ VERSENY 2012

Kertepito 2012

„Haszonkert"

Napjaink egyre égetőbb problémája a túlzó, pazarló fogyasztásból fakadóan Földünk tartalékainak felélése.
A „fejlett" társadalmakban az emberek egy része a munka, a tennivalók rabszolgájaként lassan azt is elfelejti, milyen érzés megállni, szemlélődni, pihenni.

Bővebben...

ÉV KERTJE 2012

 AZ EV KERTJE 2012

Ház az "erdő közepén"

A kert terve 2010-ben született meg, a tulajdonossal és a szakági tervezőkkel történt többszöri, részletekre kiterjedő egyeztetés eredményeként. Az építészeti tömeg letisztult, modern vonalvezetése és a környezet erdei hangulata meghatározták a kertépítészeti kialakítás gondolatiságát. A kert szerkezetében, az architektonikus és az organikus elemek ötvöződnek. Az épület közelében a szabályos formák dominálnak, távolodva pedig, a fák között a lágy terepformák és az erdei hangulatú, sűrű aljnövényzettel borított "táj" jut főszerephez.

Bővebben...

ÉV KERTJE 2011

AZ EV KERTJE 2011

A szabadság szeretők kertje

A kert tervezésével kapcsolatban 2006-ban keresett meg Oszlánszki Zoltán kertkivitelező. Telkére olyan kertet álmodott meg, amelyben ügyfeleinek be tudja mutatni a különféle kerti elemeket és kellemes sütögetések keretében ismertetheti meg őket a szabadban készített ételek finom zamatával. Mindemellett az is fontos volt számára, hogy a kert karbantartása aránylag egyszerű legyen és szabad idejét túlnyomórészt pihenéssel tudja tölteni.
Az építési telken a tervezéskor egy régi építésű ház állt, amit a tulajdonos irodaként használt. A kert megépítését követően azonban a korábbi épületet lebontotta és helyére egy modern, természetes anyaghasználatú házat épített, ami ma lakóházként funkcionál.

Bővebben...

ÉV KERTJE 2009

AZ EV KERTJE 2009

„Pusztából dzsungelt"

A fiatal, gyermekes házaspár 2005-ben keresett meg kertépítési szándékával. Nemrég elkészült rönkházukhoz szerettek volna meghitt kertet kialakítani. Az épület megjelenéséből és a család beállítottsága alapján egy természet közeli hangulatot tükröző kert kialakítása volt az elképzelésem.
Egy olyan kerté, mely nem a rönkház „hegyvidéki jellegét" erősíti, hanem behelyezi a kert és épület együttesét Dunakeszi síkvidéki, kertvárosi miliőjébe.

Bővebben...

ÉV KERTJE 2008

AZ EV KERTJE 2008

„Egy cseppnyi tengernyi boldogság"

A tervezési terület Páty határában fekszik, ahol egy korábban mezőgazdasági funkciójú terület felparcellázásával keletkezett. 2005 tavaszán a tulajdonos házaspár miután a ház elkészült, nyomban kerttervezőt keresett, aki kopár kertjét „benépesíti" szebbnél szebb növényekkel és a kicsiny térben egy az álmaiknak megfelelő paradicsomi kertet hoz létre számukra. Ezen keresés közben jutottak el hozzám és a kölcsönös szimpátia létrejöttével rám bíztak a körülbelül 300 m²-es kert tervezését.

Bővebben...

ÉV KERTJE 2007

AZ EV KERTJE 2007

A NÖVÉNYEK ÉS FUNKCIÓK HARMONIKUS VÁLTOZTOSSÁGA

A bemutatásra kerülő budakeszi kert a település nyugodt, forgalomtól távol eső, természet közeli részén helyezkedik el. Amikor először láttuk az épület bővítése és felújítása fejeződött be, a kertben csak két fenyőfa és egy gyümölcsfa árválkodott. A tulajdonosok természetesen minél szebb, változatosabb, de ugyanakkor természetes megjelenésű kertet szerettek volna, ahol mind ők, mind pedig gyermekeik megfelelőn ki tudnak kapcsolódni.

Bővebben...

ÉV KERTJE 2006

AZ EV KERTJE 2006

A gyermekek birodalma

Telki beépülőben lévő dombos részein helyezkedik el az egykoron mezei virágokkal fedett kert, mely az újonnan épült házak között az első kertépítészileg kialakított kert. A rét helyén most szövevényes kert található, melyet mindenhol dús növényzet kísér. A tervezés egyik sarkalatos pontja volt a terepadottságok minél előnyösebb kihasználása és funkcionálisan elkülönülő terek létrehozása. Mivel a telken belül jelentős szintkülönbség van, így az egyes teraszok kiváló lehetőséget kínáltak a különféle kerthasználatok elválasztására. A tervezésnél kiemelt jelentősége volt a játékok elhelyezésének, amely a kivitelezés során még nagyobb hangsúlyt kapott. Így aki ma a kertben jár, úgy érezhet magát, mintha egy gyermek-paradicsomba csöppent volna.

Bővebben...